Despre mine
Sunt Mihaela Țăpescu, nutriționist dietetician autorizat, absolventă a Facultății de Nutriție și Dietetică din Cadrul Universității de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș și membru al Colegiului Dieteticienilor din România.
După mulți ani de studiu, petrecuți pe băncile școlii în diverse Universități din lume, consider că am ajuns la misiunea cu care am venit în această viață, aceea de a-i ajuta pe oameni să își înțeleagă corpul și să ajungă la cea mai frumoasă și autentică versiune a lor.
Deși drumul până la descoperirea nutriției, ca pilon de bază în sănătate, a fost lung, toate mediile Universitare în care am studiat și toți oamenii, profesorii și mentorii pe care i-am întâlnit pe parcursul evoluției mele, au contribuit la modul în care înțeleg și practic astăzi specializarea de nutriție dietetică. Consider fiecare om care ajunge în fața mea, o entitate unică ce are nevoie de o abordare pe măsură.
Viziunea mea asupra nutriției și sănătății este una integrativă, care îmbină planul fizic, biochimic, mental și spiritual, și sunt de părere că excluderea oricărei părți, conduce către rezultate temporare și incomplete.
Mi-am aplecat atenția în special asupra domeniul Nutriției Pediatrice, Nutriției în perioada Precocepțională, Sarcină și Alăptare, dar și Sănătății Gastrice fără de care nu putem avea un corp sănătos și armonios. Sunt specializată în Italia în interpretarea testelor de microbiom BioMetatest, teste de generația a treia și a mineralogramelor.
Atât studiile efectuate, cât și experiența practică, m-au condus la concluzia că nu se poate redobândi și păstra sănătatea fără a-i clădi corpului o fundație sănătoasă, iar asta de cele mai multe ori, înseamnă pentru un adult, un adevărat șantier în lucru. Această fundație depinde de cantitatea și funcționalitatea mineralelor biodisponibile de care corpul beneficiază, de sănătatea gastrointestinală și a microbiotei intestinale, de starea coloidului și de starea psihică prin care percepem și ne raportăm la realitatea exterioară.
Fără a trece prin toate aceste etape și fără a-i oferi corpului materialele de construcție de care are nevoie, și fără a înlătura cauzele care au condus la instaurarea dezechilibrelor, nu vom reuși să redobândim și să păstrăm sănătatea, și să adăugăm viață anilor, așa cum ne dorim cu toții.
Acestea fiind spuse, vă invit să îmi fiți alături în această misiune, fie prin lectura materialelor pe care le aveți la dispoziție gratuit pe site, fie vă aștept să ne cunoaștem, și să lucrăm împreună la cea mai frumoasă și sănătoasă versiune a dumneavoastră.
Cu dragoste și recunoștință
Mihaela Țăpescu
„Ființa umană se reface cu alimente, băi și exerciții. Restul este doar o utopie.” P. M.
Povestea mea
A început în urmă cu 10 ani, atunci când am avut prima conștientizare asupra felului în care nutriția impactează întreg organismul. Nu a fost de voie, ci de nevoie, așa cum multora dintre noi ni se întâmplă. Pe atunci eram studentă, în Bologna, Italia, când surmenată, nehrănită corespunzător și neatentă la semnalele pe care mi le transmitea corpul de ceva timp, aproape că mi-am pierdut cunoștința într-o dimineață, în timp ce mă pregăteam să mă duc la cursuri. Cu greu am reușit să mă readun și să sun la portarul blocului care mi-a chemat o ambulanță și am ajuns la spital, fiindcă nici cu zahăr, nici cu alte soluții, nu reușeam să cresc tensiunea și să-mi revin. Au urmat o serie de investigații și analize, care spre surprinderea mea au ieși perfecte, în ciuda faptului că eu mă simțeam slăbită și obosită în ultimul timp.
Citește mai mult
După, au urmat o serie de căutări personale, investigații mai amănunțite, consultații, discuții cu doctori, naturopați, homeopați, și am început să fiu din ce în ce mai interesată de domeniul hranei sănătoase. Deși majoritatea specialiștilor cu care discutam nu li se părea important aspectul hranei, am început să analizez modul în care mă hrănesc, cât mă hidratez, câtă mișcare fac și mai ales cât timp mă odihnesc. Aflată în țara pizzei și a pastelor, mi-am dat seama că dieta mea se baza pe carbohidrați simpli, iar corpul meu obosit și de dietă, și de lipsa somnului suficient și calitativ, dar și din cauza studiului intens, a cedat. Am realizat că toată viața mea am mâncat în felul acesta, mese bogate în făinoase și zahăr, lucru care explica constipațiile pe care le consideram normale, durerile premenstruale, durerile de articulații, schimbările de dispoziție, chiar apariția și dispariția unor chisturi ovariene avute de-a lungul timpului.
Încet, încet am început să testez pe corpul meu toate teoriile pe care le descopeream și au urmat câțiva ani în care am mers către extreme: am experimentat veganismul, raw veganismul, eliminarea produselor cu gluten și a lactatelor, detox cu sucuri, posturi cu apă, hidrocolon terapii, pe scurt tot felul de tipuri de alimentație care într-un final, m-au făcut să ajung la înțelegerea pe care o am astăzi asupra corpului și asupra felului în care el funcționează.
Doar fiindcă am experimentat și știu cum se simte în corp fiecare tip de alimentație, știu plusurile și minusurile cu care vine, pot să vă spun astăzi, că echilibrul nu înseamnă excludere, înseamnă măsură și găsirea propriului tipar de alimentație care să nu fie mult diferit de cel al strămoșilor noștri, cu adaptare la modul de viață și de mișcare modern.
Lipsa de cunoaștere a propriului corp, a felului în care acesta funcționează și a necesităților de bază, cât și normalizarea de către sistemul medical a unor simptome ca fiind fiziologice, nu face decât să creeze mai multă confuzie asupra modului în care este firesc să ne tratăm și să ne alimentăm corpul.
Procesul de restabilire al ordinii în care am fost creați, poate dura mai mult sau mai puțin, în funcție de istoricul și de consecvența cu care o persoană persistă în ale echilibrării.
De trei ani sunt și mamă, lucru care mi-a impactat modul în care privesc viața și sănătatea. Am realizat încă o dată, cât de importante sunt bazele și fundația, de aceea mi-am aplecat atenția asupra nutriției Pediatrice pe care o fac cu tot sufletul și dorința de a vedea o lume plină de copii sănătoși și fericiți.
Imaginați-vă cum ar fi, dacă înainte de concepție, fiecare om ar avea grijă să pună în ordine propriul corp, propria minte și propria existență? Ar fi raiul copiilor sănătoși care nu duc poverile părinților și al generațiilor anterioare, am fi lumea aceea mai bună pe care cu toții ne-o dorim.
De aceea îmi doresc să fiu un instrument în mâna Lui Dumnezeu prin care cât mai mulți oameni și copii să ajungă la cea mai bună și sănătoasă versiune a lor.
Să lucrăm împreună la cea mai frumoasă și sănătoasă versiune a dumneavoastră!
Pregătire profesională și certificări:
- Nutriționist dietetician, Studii universitare, Facultatea de Nutriție și Dietetică UMF Târgu Mureș, 2021
- Nutrition and Health: Human Microbiome, Wageningen University, 2020
- Child Nutrition and cooking, Standford University, 2021
- Breastfeeding, Child and Family health academy. 2021
- Infant Formula Feeding, Child and Family health Academy. 2021
- Complementary Feeding in Infancy, 2021
- Nutrition and Lifestyle during pregnancy, Child and Family health Academy, 2022
- Gut Microbiota in Infancy, Child and Family health Academy, 2024
- Early Immunity and Nutrition, Child and Family health Academy. 2024
- Epidemiology: the importance of study types and confounding, 2024
- Curs Imulogie și Alergologie Rareș Simu, Life-University, 2024
- Masterand Sociologia conflictului, Alma Mater Studiorum, Facultatea de Științe Politice, Bologna, Italia 2014
- Masterand Sociologie, Master Studii de Securitate și Analiza Informațiilor, Universitatea București, Facultatea de Sociologie, București, România 2016
- Licență Departamentul de Relații Internaționale si Studii Europene, Universitatea București, Facultatea de Istorie, București, România, 2014