Enterotipuri ale microbiomului intestinal

O echipă internațională formată din cercetători din opt țări din lume au lucrat împreună în cadrul proiectului METAHIT (Metagenomics of the human intestinal tract), unde au descoperit că bacteriile intestinale care compun microbiomul uman pot fi împărțite în trei grupuri principale, care creează enterotipul de apartenență. Enterotipul este bazat pe ecosistemul bacterian intestinal și este dat de prevalența numerică a uneia dintre cele trei specii bacteriene. Cercetările științifice au corelat apartenența la un enterotip cu stilul de viața și dieta, fiind independent de vârstă, sex sau etnie. Stabilitatea microbiomului intestinal de-a lungul vieții este dependetă de aceiași factori care pot conduce la eubioză sau disbioză, și anume stilul de viață, alimentația și folosirea medicamentelor, cu preponderență a antibioticelor. În funcție de schimbările care se succed în viața individului, apartenența la unul dintre cele trei enterotipuri se poate schimba. Astfel, de-a lungul vieții în funcție de dietă, stres și medicamente un individ poate trece prin toate cele trei enterotipuri ale microbiomului.

Totuși, este important de știut că apartenența la un anumit enterotip, într-un anumit interval de timp, modifică capacitatea bacteriilor de a produce vitamine sau de abține energie din substraturile intestinale. În funcție de calitatea alimentelor ingerate și a enterotipului căruia îi aparține organismul, corpul va obține mai multă sau mai puțină energie, ceea ce îi va asigura fie vitalitatea, fie lipsa ei.

De asemenea este posibil ca în lipsa unor proporții acceptate ale bacteriilor, care să facă posibilă încadrearea într-un anumit enterotip, să fie imposibilă încadrarea într-un anumit tipar, astfel încât la un anumit moment, un individ să nu poate fi încadrat în unul dintre cele trei enterotipuri.

Enterotipul 1

Enterotipul 1 este caracterizat de prezența cu preponderență a speciei Bacterioides spp în intestinul gazdei, bacterii care sunt caracterizate de capacitatea de a obține energie din fermentarea carbohidraților și proteinelor. Studiile leagă apartenența la acest enterotip de o alimentație bogată în proteine animale și în grăsimi, fiind asociată cu un consum scăzut de legume și fibre. Cercetările au evidențiat că persoanele care aparțin acestui enterotip beneficiază de o producție mai mare de vitamine, precum: Riboflavină, Acid pantotenic, Biotină și Acid ascorbic.Prin consumul cu preponderență a produselor de origine animale și lipsa fibrelor și legumelor din alimentație, acest enterotip poate fi asociat cu stare de inflamație intestinală mai crescută.

Enterotipul 2

Enterotipul 2 dispune de prezența speciei Prevotella, a cărei prezență este invers corelată cu Bacteroides. Această specie bacteriană este legată de o capacitate de a metaboliza aminoacizii, chiar și a celor cu lanț ramificat. Aceste căi de metabolizare a aminoacizilor a fost posibilă prin două căi: degradarea lizinei și metabolismul triptofanului. Prezența acestei specii bacteriene a fost corelată cu alimentația bogată în carbohidrați complecși, bogată în fibre din fructe și legume. Cercetările au arătat că în cazul persoanelor cu enterotipul 2, existau niveluri ridicate de Acid folic și tiamină.

Enterotipul 3

Enterotipul 3 este caracterizat de o reprezentare abundentă a speciei Firmicutes, cel mai vizibil fiind Ruminococcus, ambele fiind specii capabile să degradeze mucinele. Aceste bacterii ce caracterizează acest enterotip sunt capabile să colonizeze mucoasa superficială, cu o capacitate deosebită în degradarea carbohidraților simpli, având o funcție esențială în modularea sistemului imunitar. Totuși, studiile clinice leagă acest enterotip de posibilitatea de a crește în greutate cu ușurință, din cauza capacității sporite de a absorbi carbohidraților simpli și a zaharurilor.

Posibilitatea studierii și identificări tipurilor diferite de bacterii ce compun ecosistemul intestinal, grupate sub denumirea de enterotipuri au fost primite atât cu entuziasm, dar și cu controversă de către lumea științifică. Printre avantajele esențiale ale acestei clasificări, se numără posibilitatea unei mai bune înțelegeri ale stării de sănătate și de boală a individului, cât și posibilitatea identificării unui diagnostic cât mai precis, care va simplifica prin prezența tiparelor, alegerea unei terapii țintite, menită să prevină bolile determinate de perturbarea echilibrului microbian intestinal.


Resurse:

  1. https://www.sciencedirect.com/topics/immunology-and-microbiology/enterotype#:~:text=Three%20enterotypes%20of%20bacterial%20patterns,and%20Ruminococcus%20(enterotype%203).
  2. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1672022919300592
  3. https://www.researchgate.net/publication/51066403_Enterotypes_of_the_human_gut_microbiome

Pentru întrebări și sugestii

Email: nutritiebiologica@gmail.com

Scroll to Top